Hållbar samhällsplanering i samklang med en tid som har många hot och utmaningar.

Samhällsplanering för hållbara städer och samhällen

  • Innehåll

    Kursen ska leda till konkreta handlingsåtgärder hos kursdeltagarna som innebär att kommunerna kan utveckla arbetet med hållbar samhällsplanering i samklang med en tid som har många hot och utmaningar.

    Kursen ska utveckla förmåga att värdera information, modeller och metoder för samhällsplanering som påverkar kommunens samhällsplanering på ett positivt sätt med hänsyn till relevanta sociala, miljömässiga, ekonomiska och juridiska aspekter. Detta ska i sin tur leda till att kursdeltagarna kan sätta sitt avgränsande verksamhetsområde i ett större sammanhang och utifrån detta verka för kommunens samhällsplanering på olika sätt.

  • Kursens upplägg

    Distans med veckovisa distansträffar (måndagar mellan 13.00-15.00). Samtliga tillfällen spelas in och kan ses i efterhand

    Kursens start och längd: Kursstart är 2 september till och med den 20 december

    Arbetsuppgifter: Samtliga uppgifter under kursen ska direkt implementeras i det vardagliga arbetet. Ca var tredje vecka genomförs basgruppträffar där kursuppgifterna diskuteras. (Dessa är obligatoriska.)

    Kursen är kostnadsfri (statligt finansierad) och ger Yrkeshögskolepoäng

    Kursledare: Samtliga moment hålls av experter inom området.

  • Målgrupp

    Arbetslivserfarenhet inom kommunal verksamhet, där yrkesrollen indirekt eller direkt har en roll i samhällsplanering. t.ex. projektledning, affärsutveckling, inspektioner, verksamhetsutveckling och/eller rådgivning.

    Förkunskapskrav:
    Yrkeserfarenhet minst ett års heltid i någon av ovan roller.

Kursen består av tre delkurser:

Förutsättningar för en hållbar samhällsplanering (20p)

Samhällsplaneringen i Sverige då, nu och i framtiden: Orientering inom företagsklimat, ekologi och sociala system. Omvärldsbevakning kring miljö och klimat, företagande, människors hälsa och de olika behov som detta ställer på moderna samhällen. Aktuella och framtida utmaningar och samhällsplanerarens roll i att hantera dessa. Kopplingen mellan samhällsplanering och hållbar utveckling.

Juridiken i praktiken och etiska aspekter:
Centrala begrepp och innehåll: Hierarki, Lagstiftningen och dess komplexitet, Miljöbalken, Lagstiftarens intention, samordning, överkrävande, konflikterande mål, Navigera genom rättsliga och administrativa processer. Etiska dimensioner inom samhällsplanering.

Principer för hållbar samhällsplanering:
Miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter samt hållbara mål (SDG) och politiska aspekter av samhällsplanering.

Strategisk samhällsplanering för att stärka attraktionskraft för investeringar.

2. Samverkan och utvärdering kopplat till en hållbar samhällsplanering (15p)

Delaktighet och kommunikation:

Engagera invånare och intressenter i planeringsprocessen, effektiv kommunikation för att öka medvetenheten och samarbete.

Utvärdering av samhällsplaneringens:

Effekten av hållbara planer, förbättring och anpassning.

3. Strategiska dokument och tillstånd i praktiken för en hållbar samhällsplanering (25p)

Översiktsplan och detaljplaner och hur dessa används. Måste man ha dessa och vad ska ingå? Hur tar man fram planerna och vilka roller spelar tjänstemän, politiker, företag och allmänhet i detta arbete?

Att hitta, läsa och tolka planer:

Centrala begrepp och innehåll: Beteckningar och betydelser, möjliga avvikelser, avgörande faktorer för tolkningsföreträde, prejudikat, praxis och ifrågasättande av detta, Bias, nödvändiga vs överflödiga handlingar, tidsperspektiv, eventuella hävningar, etc.

Bygglovets innehåll och möjligheter:

När behövs det bygglov och varför? Hur ser processen ut och vilka viktiga steg är värda att fördjupa sig i? Kopplingar till annan lagstiftning och ställningstaganden i kommunen. Är bygglovshandläggningen en objektiv självklarhet eller finns det inslag av subjektivitet och möjlighet till tyckande? Kan bygglov stå självständigt vid sidan om översiktsplan och detaljplan eller hur hänger de ihop och varför?

Moderna verktyg i samhällsplanering:

GIS (geografiska informationssystem) och att användande av digitala verktygs för planering och bedömningar

Skicka ansökan

Fyll i uppgifterna till höger så kontaktar vi dig gällande denna kurs.